Zorg voor de jeugd

Gepubliceerd op 26 april 2021

Jan is een zwaar getraumatiseerde jongere met suïcidale gedachten die zeer serieus genomen moeten worden. Hij is door de rechtbank onder toezicht geplaatst bij de jeugdbescherming. De jeugdbeschermer zoekt naar een passende plek buiten het gezin waar hij veilig is en waar goed op hem gelet wordt. Door zijn problemen heeft Jan veel zorg nodig. Bovendien is zijn gedrag onvoorspelbaar en kan hij volledig ontploffen.En dan begint de zoektocht naar de passende zorg. Een niet alledaags probleem, maar de jeugdbeschermer ook bepaald niet vreemd.

Gemeenten zien de tekorten in de jeugdhulp meer en meer oplopen. Waar de hulp nodig is, komt die er ook, maar waar het anders kan, is die meer dan welkom.

Ik werk als adviseur van InterPactum bij Jeugdbescherming Gelderland. Een prachtige opdracht en op een plek waar je het verschil letterlijk maken kunt. Ik kijk met heel veel respect naar de jeugdbeschermers die hun schouders er keer op keer onder zetten om kinderen uit de knel te krijgen. Goede passende hulp is vaak van belang. Helaas zijn er nog veel instanties bij betrokken waardoor bureaucratie ontstaat die de levering van zorg in de weg kan staan. Wij zijn er in Nederland goed in om het allemaal zeer complex te maken. Van wijkteam en CJG, Veilig Thuis, jeugdbeschermingstafel, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming, zorgaanbod en rechtbank en dit allemaal in één gezin.

En de cliënt, die begrijpt er niks meer van.

Ondertussen worden veel vernieuwende initiatieven genomen om de zorg voor de jeugd:

In de regio FoodValley bijvoorbeeld hebben gemeenten en instanties de omslag gemaakt waar dienstverlening voorop staat en gezinnen geen last mogen ondervinden van de verschillende organisaties. https://voordejeugd.nl. Hier zijn het de professionals die samen hebben gekeken naar wat werkt.

Ook het Samenwerkingsverband IJssel/Berkel heeft het roer omgegooid. Wethouder Annelies de Jonge uit Zutphen schrijft dat samen met buurgemeenten een jaar geleden is besloten om te stoppen met het afgeven van individuele indicaties in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs. In plaats hiervan wordt beschikkingsvrije jeugdhulp geboden. De resultaten zijn bemoedigend en de rust in de klassen is teruggebracht.

https://www.linkedin.com/posts/anneliesdejonge_in-samenwerking-met-samenwerkingsverband-activity-6777373602321965056-L-tm

Ieder kind moet veilig op kunnen groeien. Kinderen die in de knel zitten moeten de meest passende zorg kunnen krijgen. Maar, teken ook buiten de lijnen en maak processen van ondergeschikter belang. Het gaat om het welzijn en geluk van kinderen en gezinnen en dan gaat de bedoeling voor alles.

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp