We zeggen ‘nee’​ tegen seksuele straatintimidatie!


Gepubliceerd op 17 mei 2021

Sissen, nafluiten, uitschelden, nastaren, om seks vragen, volgen, vieze gebaren en ongewenste aanrakingen. Seksuele intimidatie komt te vaak voor Arnhem. Uit een onderzoek wat de gemeente Arnhem uitvoerde bleek dat 63% van de vrouwen tussen de 14 en 35 jaar hier wel eens mee te maken heeft gehad. Ook veel LHBTIQ+ers hebben hier helaas ervaring mee. Daarom maakte Arnhem een videoboodschap om ons allen te laten voelen hoe het is om dit mee te maken.

Sinds halverwege 2020 werk ik, met veel plezier, binnen deze gemeente Arnhem aan een hele mooie opdracht. Arnhem is een van de 14 pilotgemeenten in Nederland die meedoet aan het actieprogramma dak- en thuisloze jongeren. Arnhem heeft zich als doel gesteld om het aantal dak- en thuisloze jongeren fors terug te dringen en preventief nieuwe dakloosheid te voorkomen. Als projectleider van dit actieprogramma mag ik daar mijn steentje aan bijdragen. Maar als ik lees dat zo veel Arnhemse vrouwen seksueel worden belaagd op straat en zich niet altijd veilig voelen, dan maak ik mij zorgen om deze jongeren. Dak- en thuisloze jongeren hebben geen veilig thuis, geen stabiel dak boven hun hoofd. Zij slapen dan weer op de ene, dan weer op de andere bank, soms in de opvang en zijn veel op straat te vinden. Hoe is dat voor hen?

De gemeente Arnhem wil seksuele intimidatie in Arnhem een halt toeroepen. Alle jongeren die noodgedwongen veel op straat te vinden zijn, alle vrouwen en LHBTIQ+ers moeten veilig zijn op straat. Er is een Arnhemse meldpunt voor seksuele intimidatie in het leven geroepen: meldseksueleintimidatie.nl. Naast het melden kunnen Arnhemmers hier ook terecht voor hulp.

Er is een norm gesteld dat seksuele intimidatie onacceptabel is en iedereen wordt opgeroepen om deze norm uit te dragen.

Daarom deel ook ik de oproep van Arnhem om deze norm uit te dragen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zijn samenwerkingspartners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hard nodig. Samen kunnen we uitdragen dat seksuele intimidatie niet oké is en kunnen we bijdragen aan de bekendheid van het meldpunt.

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp