Van praktijk naar adviseur

Gepubliceerd op 6 januari 2021

Het voelt al veel langer, maar ik ben pas vier maanden geleden gestart bij InterPactum. Zowel intern op mijn eerste opdracht voor RSD de Liemers heb ik alle ruimte en tijd gekregen om de materie eigen te maken. Als jobcoach kende ik de RSD ook als opdrachtgever. Ik heb nu echter een hele andere opdracht. Het is wel ontzettend fijn dat juist die praktijkervaring zo gewaardeerd wordt.

In het kort: RSD de Liemers heeft als eerste gemeente(n) in Nederland een Leer- en Ontwikkelnetwerk (LEON) opgezet en draait de pilot voor bijbehorende instrumentengids EVA, ontwikkeld door de VNG. Aftrap, 1 januari 2020… De uitrol daarvan liep natuurlijk niet helemaal zoals gepland.

De vraag aan mij: help ons om het proces te stroomlijnen en de energie terug te krijgen!

Persoonlijke opgave

Mijn persoonlijke opdracht werd getiteld: ‘Van praktijk naar adviseur’. Alleen hoe doe je dat en waar loop je als startend adviseur tegen aan? Hoe deel je goed bedoeld advies, zonder op tenen te trappen. En dat in het Corona-tijdperk van thuiswerken!

Stel je voor, je hebt een goed idee. Op basis van jouw observaties en frisse blik uitgewerkt in een prachtig plan. Tot in detail uitgewerkt. Hoe zorg je er voor dat jouw ideeën werkelijkheid worden? Hoe krijg je een organisatie dan in beweging?

Ik bedoel, in theorie kan ik het allemaal opsommen. Verzamel je ‘stakeholders’, bespreek wat je wil invoeren en hoe je dat gaat bereiken. Noem het vooral geen verbetering, want het is al goed. Maak een plan, voer het in en evalueer na afloop. Maar…

Hoe bedenk je wie het gaat uitvoeren, hoe dat moet en wat ze daarvoor nodig hebben? Hoe verloopt het proces? Gaat het geleidelijk of in één keer? Wie pakt de leidersrol? En hoe ga je om met veranderingen in de werkcultuur? Wanneer is het voldoende/geslaagd en wanneer niet? Zo veel vragen! Een concrete vraag waar ik zelf tegen aanliep, was ‘Hoe krijg ik gebruikers zo ver dat ze ervaringen gaan uitwisselen en meer gaan samenwerken?’

Uiteraard is er niet één gouden standaard (wie hem vindt mag hem delen). Gelukkig staan mijn mede-Interpactianen (op afstand) naast me en krijg ik veel hulp van de collega’s bij de RSD. Er is genoeg te leren, maar samen komen we er wel.

Waar liep jij tegenaan in de eerste maanden van je nieuwe baan?

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp