Terugblik Landelijke Kenniskring Social Return (LKSR 2022) 

Gepubliceerd op 14 april 2022
Auteur Jasper Baetsleer

LANDELIJKE KENNISKRING SOCIAL RETURN 2022 | Om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen organiseerden InterPactum en Gemeente Utrecht op 7 april de Landelijke Kenniskring Social Return 2022 (LKSR 2022). Een welkome terugkeer van evenement dat door de Coronacrisis twee keer digitaal heeft plaatsgevonden. Deze editie mocht ik mede organiseren, wat mij een ideale kijk in de keuken gaf!

Na de opening van wethouder Linda Voortman (Gemeente Utrecht) was er een plenair moment ingericht waarin ruimte was voor een Q&A. Hoewel er uiteenlopende thema’s behandeld werden, was er vooral aandacht voor het hoofdstuk ‘Privacy’ binnen Social Return. Uiteenlopende vragen werden door de deelnemers gesteld en ook beantwoord, wat leidde tot een interactieve en voor mij leerzame sessie.

Vervolgens ging de groep uiteen in verschillende workshops. Zelf was ik aanwezig bij de workshop van Hélène Peters (Werkbedrijf Regio Zwolle) en Bibianne Bielschowskij (Randstad group). Zij gaven inzicht in een geslaagd project waarin anderstalige kandidaten een kans op de arbeidsmarkt werd geboden door het slim inzetten van een kapstokmethode. Met kleine haakjes werd de ‘kapstok’ waaraan zij Social Return uitlegden steeds verder gevuld. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden lieten Hélène en Bibianne zien hoe hun aanpak ook bij andere uitvoerders van SROI kan worden ingezet.

De dag vond plaats bij The Colour Kitchen in Utrecht, wat uiteraard een maatschappelijke organisatie is. Zij hebben ons de hele dag goed verzorgd. Na de lunch belande ik in een interessant gesprek met Janneke van Tilborg van Stichting Studeren en Werken Op Maat (Stichting SWOM). Zij vertelde mij dat ze binnen haar organisatie SROI inzet om hoogopgeleide jongeren met een functiebeperking te begeleiden naar duurzaam werk of op een stageplek. De uitleg van Janneke gaf mij een helder inzicht in de ruime en diverse mogelijkheden die bestaan om SROI in te zetten. De doelgroep van SROI strekt zich veel verder dan mensen die al jaren in de bijstand zitten.

In de tweede workshop ronde werd ik ontvangen door Theo van Duijl. Als landelijk adviseur van de leerwerkloketten presenteerde hij ons de Oriëntatiecarrousel. De carrousel is een mogelijkheid voor kandidaten om binnen een sector bij verschillende werkgevers te gaan kijken. Dit past binnen de bestaande bouwblokkenmethode en is daardoor een waardevolle aanvulling op de huidige toolbox.

De middag werd afgesloten door Milou en Rombout met een korte evaluatie van de dag. Na een woordje van dank werd de borrel geopend (met pubquiz) en kijk ik terug op een zeer geslaagde LKSR 2022. Voor mij persoonlijk werd in ieder geval duidelijk dat SROI actueel is en dat bijeenkomsten zoals deze bijdragen aan ondersteuning van mensen die dat extra zetje nodig hebben om mee te kunnen doen in de maatschappij!. Ik kijk met plezier uit naar meer samenwerking en goed vervolg in LKSR 2023.

Jasper is junior adviseur via Talentenprogramma PIT. Je vindt zijn profiel (en meer informatie over PIT) hier!
×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp