Familiedag in het teken van werken en leven op de boerderij.

Elk jaar gaan de InterPactianen met hun gezinnen samen een dag op pad. Dit jaar op 29 september jl. werd de zondag doorgebracht op een boerderij behorende bij het landgoed Kernhem in Ede. Te gast bij boerin Karina en boer Arjan was het programma zodanig opgezet dat met alle aspecten van het boerenleven kon worden kennisgemaakt. Ondanks het slechte weer was het een dag om niet meer te vergeten.

 

Het programma voor de InterPactum-familiedag is ieder jaar voor de deelnemers een verassing. Zo ook dit jaar. Omwille van de weersverwachtingen en de locatie moest vooraf wel een kledingadvies worden gegeven. Locatie en programma bleek voor iedereen een bijzondere verassing.

De ontvangst op de Brandrood-kaasboerderij van Karina en Arjan was direct sfeervol en feestelijk. De deel van de boerderij, een Rijksmonument, was op allerlaatste moment door de organisatie gezellig ingericht als verblijfsruimte en met koffie, thee en heerlijke taart van de Veldkeuken was de sfeer direct goed.

Bij een uitgebreide rondleiding over de boerderij was het zowaar droog. Voor de kids de eerste kennismaking met vriendelijke ezeltjes, geiten en natuurlijk de bijzondere koeien van het Brandrode ras. Hoe mooi om te zien dat Karina en Arjan met de hele club van ruim 30 personen door de modder het weiland inlopen en de kudde van twintig koeien en enkele kalfjes bij elkaar komen. Karina en Arjan doen hun verhaal over pionieren bij het maken van een unieke kaas, biologisch boeren met maar twintig koeien, de maatschappelijke discussie over stikstof terwijl kinderen en volwassen selfies maken met de zeer relaxte koeien. Koeien knuffelen kan echt met deze vriendelijke dames.

Tijdens de lunch met natuurlijk broodjes Brandrood-kaas barst de eerste heftige bui los. Het maakt niet uit. De hele club zit weer gezellig op de deel. Een paar kinderen spelen alweer snel bij de dwerggeitjes of ‘buiten’ in de hooiberg onder een afdak. Een geïmproviseerde schommel en hooibalen; meer heb je niet nodig om heerlijk te kunnen spelen.

Na de lunch staan de huifkarren klaar voor een tour over het landgoed. Ruim een uur duurt de tocht. In de stromende regen alweer, maar daar heeft niemand last van. Er wordt vrolijk rondgekeken, gepraat en de jongste kids kruipen op de bok. Bij terugkomst op de boerderij is het tijd voor een borrel en kaas proeven natuurlijk. Kok Peter steekt in de stromende regen onder de stretchtent op het erf het vuur van de buitenkeuken aan. Samen met ‘hulpjes’ Gitta en Lian worden de eerste voorbereidingen getroffen voor het diner.

Omwille van de vele regen en wind wordt er voor gekozen om met de club vanaf dat moment vooral binnen te blijven en te genieten van een borrel, lekkere hapjes en gezellig met elkaar kletsen. Kok Peter serveert een kaasfondue, heerlijke salades en een hamburger Brandrood. Uiteraard is er voor de vegetariërs een vega-burger. Mooi om te zien dat bijna alle ingrediënten ‘uit de buurt’ van de boerderij komen. Dat is ook ‘de boodschap’ van boerin en boer en de toekomst van de kleinschalige toekomstbestendige landbouw.

Tijdens het diner gaan een aantal kinderen mee met boerin Karina om de koeien uit het land te halen voor het dagelijkse melken. Voor de meeste kinderen en volwassenen is het toch voor het eerst om het melken van zo dichtbij en kleinschalig mee te maken. Boer Arjan heeft alle tijd om vragen van de kids te beantwoorden en sommige kinderen durven het zelfs aan om met de hand te melken. Bijzonder om te zien en vooral om te doen. Allemaal denken wij terug aan een bijzondere dag. Karina en Arjan, Peter en Gitta bedankt voor een bijzondere belevenis. De Brandroodkaas-boerderij , de heerlijke kaas, de ezeltjes, de dwerggeiten maar vooral de super relaxte Brandrood koeien zijn een beetje van ons allemaal geworden.