Onder ‘IP Actueel’ nemen de Interpactianen (onze adviseurs) je mee in hun werkveld, gekoppeld aan de actualiteit.

De oliebollen zijn op, de champagne is ontkurkt en alle nummer uit de Top 2000 zijn gedraaid. Dat betekent dat het nieuwe jaar alweer even onderweg is. Traditioneel is dit de tijd dat mensen vormgeven aan de goede voornemens die zij hebben opgesteld. Ikzelf ben totaal geen type voor goede voornemens. Het is mijn ervaring dat mensen enthousiast beginnen, maar als het jaar eenmaal onderweg is meegaan in de sleur en aan het eind van het jaar niet meer weten wat ze zich hadden voorgenomen. Het lijkt daarmee wat mij betreft op een typisch westerse hype waarbij het belangrijker is aan anderen te laten zien dat je iets ander wilt doen, dan er daadwerkelijk vervolg aan geven.

Maar goed, nu even genoeg met mijn pessimisme. Uit recent onderzoek van EenVandaag  blijkt dat steeds meer mensen goede voornemens opstellen. In 2019 had nog een op de drie Nederlanders doelen aan het begin van het jaar vastgesteld. Nu heeft 46% van de inwoners van ons land goede voornemens. Vooral onder jongeren is het aantal mensen dat goede voornemens erg groot. Volgens de onderzoekers komt dit voort uit het wereldbeeld wat steeds onzekerder wordt en het feit dat mensen hun leven meer maakbaar willen maken. Goede voornemens kunnen mensen houvast bieden in moeilijke tijden.

Deze invalshoek biedt mogelijkheden om een positiever beeld te hebben over goede voornemens. Ongeacht of mensen zich er wel of niet aan houden, biedt het mensen zekerheid om doelen voor zichzelf op te stellen. In het werkveld waarin we als adviseurs bij InterPactum actief zijn, is onzekerheid soms aan de orde van de dag. Het afgelopen jaar kenmerkte zich voor mij als een onzekere periode. Het was vooral een zoektocht naar een opdracht waarin ik mijn persoonlijke interesses meer aan het voetlicht zou kunnen brengen. Uiteindelijk resulteerde dat in een leuke opdracht bij de gemeente Zeist, die eind van deze maand aan zijn einde loopt.

Dat betekent dat er weer een periode aankomt waarbij ik op zoek moet naar een nieuwe opdracht. Dit brengt natuurlijk onzekerheid met zich mee, maar laat ik voor mezelf dan een goed voornemen uitspreken. De zoektocht naar een nieuwe opdracht levert juist nieuwe kansen op en het biedt de mogelijkheid om je talenten en interesses verder te ontwikkelen. In plaats van te denken aan de onzekerheid die dit met zich meebrengt, lijkt het mij goed om het positieve ervan in te zien en te denken aan de kansen die de zoektocht kan opleveren. Ik ben ervan overtuigd dat dit uiteindelijk zal resulteren in nieuwe interessante uitdagingen en vraagstukken waarin ik me vast kan bijten. Zo heb ik toch een goed voornemen, wat een mooie start van het  nieuwe jaar!

Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/goede-voornemens-terug-van-weggeweest-in-een-onzekere-wereld-zoeken-we-naar-dingen-die-wel-maakbaar-zijn/

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp