Onder ‘IP Actueel’ nemen de Interpactianen (onze adviseurs) je mee in hun werkveld, gekoppeld aan de actualiteit.

Gekleurde persoonlijkheden

Sinds ik bij InterPactum werkzaam ben is het aantal trainingen wat ik heb meegemaakt meer dan verdubbeld. Van een workshop presentatievaardigheden tot een cursus aanbesteden; het aanbod is reuze. In de wandelgangen worden ook geregeld herinneringen opgehaald over de befaamde lachworkshop. Ik ben er nog niet over uit of ik nu opgelucht moet zijn dat dit net voor mijn tijd was, of dat ik echt wat heb gemist. Een paar weken geleden was het tijd voor zelfreflectie en werden we aan de hand van een workshop Insights Discovery meegenomen in elkaars persoonlijke stijlen. Iedere ‘soort’ persoonlijke stijl had een kleur, en alle deelnemende collega’s hadden een persoonlijke score die ze ergens in het kleurenwiel plaatste (zie afbeelding).

Het ging er niet zozeer om wie welke kleur was (of eigenlijk, wie overwegend de kenmerken van een bepaalde kleur heeft) maar om de gesprekken die op gang kwamen. Zo heb ik geleerd welke collega ik vooral complimenten moet geven als je hem ergens toe wil aanzetten, en wie eerder geneigd is om gestructureerd dan wel minder gestructureerd te werken.

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met persoonlijkheidstesten. Hoe kunnen een aantal tiental vragen nu een heel rapport produceren over wie en hoe je bent als persoon? Maar misschien is dat ook niet de verwachting of de bedoeling die bij zo’n test hoort; zoals in de Insights Discovery training ook centraal stond, gaat het om de gesprekken die je met elkaar voert naar aanleiding van de uitslag en het denkkader waarin deze betekenis krijgt. Hoe kan je nadenken over jezelf en je collega’s in de context van bepaalde persoonlijkheidstypes? Wat zegt dit over jullie als team en is er een trend te herkennen? Waarin kan je elkaar aanvullen en wat heb je zelf nodig?

Volgens mijn profiel hecht ik waarde aan tradities, de status quo en het behouden daarvan. Daar ben ik het grondig mee oneens, maar dat ik belang hecht aan persoonlijke relaties was dan weer erg op zijn plaats. Ik denk niet dat ik per se iets nieuws heb geleerd over mezelf maar wel over hoe mijn persoonlijkheidskenmerken een rol kunnen spelen in contact met collega’s. Een persoonlijkheidstest verkondigt geen verborgen waarheden, maar kan wel indicatief zijn en een mooie gespreksstarter om collega’s beter te leren kennen.

Bron afbeelding: https://www.connectingcolours.nl/insights-discovery

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp