Impact maken vanachter je laptop

Gepubliceerd op 28 september 2021

Het woord ‘impact’ kom je tegenwoordig overal tegen. In vacatureteksten, beleidsteksten, nieuwsberichten, zelfs als bedrijfsnaam, initiatief of slogan. Wanneer je naar beneden scrolt over je LinkedIn tijdlijn, zal je het ongetwijfeld ook meerdere keren voorbij zien komen. Het woord is niet meer weg te denken uit ons professioneel en persoonlijk taalgebruik. Alleen hoe meer het woord wordt gebruikt, hoe vager en ruimer de betekenis.[1]

Zo ook tijdens mijn studie aan de Tilburg Universiteit. De hamvraag: hoe kan je met jouw (wetenschappelijke) kennis zo veel mogelijk positieve impact maken? Ook het beleid van andere Nederlandse universiteiten zet in op het realiseren van impact-gedreven onderwijs, waarbij op alle niveaus een impactambitie is geformuleerd inclusief strategieën om die te realiseren.[2] Studenten worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt om impact te maken. Om beweging te brengen, om een bijdrage te leveren. Maar ondanks alle handvatten van de universiteit vragen veel studenten zich af op welke plek ze dit het beste kunnen doen.

De hamvraag: hoe kan je met jouw (wetenschappelijke) kennis zo veel mogelijk positieve impact maken?

Voor een antwoord op deze vraag vind ik dat je moet beginnen met waar je als afgestudeerde jouw impact wílt en kúnt maken. Sta er eens bij stil, wat houdt impact maken in voor jou? De interpretatie over wat impact maken is, loopt behoorlijk uiteen. De één houdt het bij korter douchen, de ander is dagelijks bezig met impact maken als sociaal ondernemer of als filantroop. Sommigen vinden juist een manier om binnen een commerciële functie een maatschappelijke bijdrage te leveren. De klimaatcrisis, woningtekort, gezondheidscrisis, oprukkende zware criminaliteit, armoede- en schuldenproblematiek en de krappe arbeidsmarkt. Om zo maar een paar thema’s te noemen. Maar waar wil jij als starter jouw stempel op drukken? En hoe zorg je ervoor dat je vanachter je laptop, een zo’n groot mogelijke impact kan maken?

Naar mijn mening ben ik hiervoor in het publieke domein aan het goede adres. Sinds kort werk ik vanuit InterPactum aan twee verschillende opdrachten waarbij het meten van impact een centrale rol speelt. In dit geval gaat het over de maatschappelijke impact van beleid rondom arbeidsparticipatie van gemeenten. Hoe kan je bewijzen dat wat je als overheid doet, daadwerkelijk impact of in dit geval ‘maatschappelijk effect’ heeft. Als je weet wat jouw maatschappelijke bijdrage is, dan weet je ook of je doelen bereikt óf dat je juist kansen laat liggen.

Dit laatste pas ik ook toe op mijn eigen ontwikkeling als young professional. Tijdens de start van mijn carrière is het constant bijsturen en ‘meten’ of ik de impact die ik wil maken ook realiseer. Dit doe ik onder andere door veel te praten met collega’s en duidelijke doelen te stellen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het helpt enorm. Weet je niet waar je moet beginnen met het maken van impact op welk niveau dan ook en wil je inspiratie opdoen? Mijn collega’s van InterPactum en ik vinden het super leuk om tijdens een goede kop koffie met jou hier over van gedachte te wisselen. Wij houden ons binnen het sociaal domein bezig met verschillende opdrachten. Ieder binnen een eigen expertise, ieder op een eigen niveau, ieder met een eigen aanpak, maar allen met als doel ‘het maken van impact’ vanachter onze laptop. Doe je mee?

[1] Zie: https://decorrespondent.nl/4183/het-toverwoord-van-deze-tijd-is-impact-maar-wat-betekent-het/139373377-cc1962be

[2] Zie: https://www.eur.nl/nieuws/hoe-kunnen-we-onze-maatschappelijke-impact-vaststellen-waarderen-en-vergroten

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp