Hoe een ongeluk je aan het denken kan zetten

Gepubliceerd op 16 maart 2021

Snel kunnen handelen in (problematische) situaties is een handige eigenschap voor het werk bij InterPactum. Wij komen juist in beweging, waar anderen vastlopen of bevriezen. Kenmerken die ik terugzie bij de InterPactianen zijn bijvoorbeeld assertiviteit, probleemoplossend vermogen en stressbestendigheid. De situaties waarin wij dit tot uiting brengen zijn veilig. Bij de opdrachtgever op kantoor of, in deze corona-periode, thuis. Wij komen zelf niet direct in aanraking met cliënten of inwoners, maar geven advies over hoe de opdrachtgever deze cliënten of inwoners in staat kan stellen om mee te doen in onze samenleving.

De eigenschap om snel te kunnen handelen is niet iedereen eigen. Iedereen reageert anders onder stress. Het welbekende vechten, vluchten of bevriezen… Wanneer er iets gebeurt, denkt men al snel dat een ander vast wel weet hoe te handelen. Maar als we dat allemaal denken, dan is er wel een probleem op het moment dat er bijvoorbeeld eerste hulp verleend moet worden. Je kunt ook anders handelen.

Afgelopen september reed ik Arnhem binnen voor de jaarlijkse InterPactum familiedag en zag ik op een kruispunt verschillende omstanders geschrokken wijzen naar een ongeluk.

In geval van een ongeluk

Persoonlijk heb ik dit zelf recent ondervonden. Afgelopen september reed ik Arnhem binnen voor de jaarlijkse InterPactum familiedag en zag ik op een kruispunt verschillende omstanders geschrokken wijzen naar een ongeluk. Een hardloper was bij het oversteken geschept en lag in de kreukels. Ik aarzelde niet en kon als eerste assisteren.

Ook begin februari was ik op een vrijdagmiddag getuige van een ongeluk waarbij een auto achterop een andere auto reed. Ik zette mijn eigen auto zo neer dat de weg deels was afgezet. Nadat ik de geschrokken bestuurders naar hun gezondheid had gevraagd, bleek de schade beperkt tot hun voertuigen. Vervolgens kon ik het overzicht bewaren en heb ik het vastlopende verkeer op een veilige manier langs het ongeluk kunnen leiden. Helaas was dit nodig, omdat veel weggebruikers niet doorhadden dat er een ongeluk was gebeurd en dus geen begrip hadden voor de ontstane vertraging.

Iedereen reageert anders op (problematische) situaties. Ik heb het geluk dat ik een voorsprong heb omdat ik tevens reservist ben bij de Landmacht en getraind ben op handelen in (problematische) situaties. Dit trainen kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker keuzes kan maken. InterPactum heeft in de jaarplanning 2021 een EHBO-cursus opgenomen. Zo zijn straks alle adviseurs voorbereid om te handelen als het echt nodig.

Mijn advies (gratis en voor niets): maak in jouw eigen organisatie bespreekbaar wat betreft een EHBO-cursus mogelijk is. Het doel is helder. Dat is goed voor jezelf, je organisatie en mogelijk ook voor een ander.

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp