Het begin van een adviseurscarrière: mijn eerste stappen als junior adviseur bij InterPactum en de gemeente Buren.

Gepubliceerd op 12 april 2021

Wie ben ik nou eigenlijk in de rol van adviseur? Hoe ziet de ambtelijke wereld eruit? Wat voor projecten krijg ik zoal op mijn bordje?

Het zijn vragen waarop ik dacht het antwoord wel te hebben toen ik per 1 februari begon als junior adviseur bij InterPactum. Zoals zo vaak is de werkelijkheid anders dan hoe je je die had voorgesteld. In dit artikel neem ik u graag mee in de verrassende ervaringen die ik als beginnend adviseur in het sociaal domein en als lid van de ‘InterPactum Academie’ heb meegemaakt.

Zoals zo vaak is de werkelijkheid anders dan hoe je je die had voorgesteld.

Wanneer je als vers afgestudeerd academicus begint aan je carrière, kan je insteek mijns inziens twee kanten uitgaan. Ten eerste kun je je opstellen als iemand die op de hoogte is van de meest actuele kennis en jezelf profileren als de nieuwe ‘rising star’ van de onderneming. Ten tweede kun je een meer afwachtende houding aannemen, ‘de kat uit de boom kijken’, kennis opdoen en dan een positie innemen. Hoewel ik van nature meer geneigd ben om de tweede optie te kiezen, had ik me voorgenomen om bij het begin van mijn adviseursfunctie ook meer van de eerste variant te laten zien. Ik heb tenslotte al wat ervaring in het sociaal domein en het vertrouwen dat ik van mijn collega’s kreeg, gaf mij aanleiding om te denken dat het met mijn kennis over het advies- en overheidswerk wel snor zat. Toch blijkt dat de praktijk net wat anders verloopt dan hoe het in de studieboeken staat opgeschreven.

Bij InterPactum neem ik deel aan een opleidingsprogramma genaamd de ‘InterPactum Academie’. In deze academie leer ik de fijne kneepjes van het adviseursvak. Bij een van de modules die ik in dit programma heb gevolgd, werd ik als snel geconfronteerd met aspecten waar ik nooit eerder bij stil had gestaan. Op welke manier spreek je mensen het beste aan als je een advies wil geven, op welke manier kun je het beste achterhalen wat iemands wensen zijn? Dat hier specifiek strategieën en handelswijzen voor bestaan, was mij tot nu toe onbekend. Ook theoretische informatie zoals het reilen en zeilen van een gemeente en de verhouding tussen de gemeenteraad en het college van B&W, levert mij nog steeds interessante inzichten op.

Deze nieuwe inzichten mag ik direct in de praktijk brengen op mijn opdracht bij de gemeente Buren. Daar ben ik actief als beleidsmedewerker sociaal domein. Aangezien dit mijn eerste functie is bij een gemeente, tref ik vrijwel elke dag leerzame situaties aan. Een voorbeeld van zo’n situatie is het proces rondom het indienen van collegevoorstellen. Hoewel het belang van collegevoorstellen mij wel bekend was, verbaasde ik me over het proces dat zo’n document moet doorlopen. Het overleg over het voorstel met de beleidsmedewerkers, de beoordeling van de juridische en financiële afdelingen, de bespreking met de wethouder en de uiteindelijke goedkeuring in het portefeuillehoudersoverleg. Allemaal zaken waar ik in de praktijk niet van op de hoogte was. Het blijft leerzaam om dit ambtelijke proces met eigen ogen te kunnen volgen.

Ik verbaasde me over het proces dat zo’n document moet doorlopen.

In mijn eerste maanden als junior adviseur heb ik al veel situaties meegemaakt waarin ik werd verrast over hoe de ambtelijke wereld in elkaar steekt. Ik zie ernaar uit om in de aankomende periode meer te leren over het werken binnen Nederlandse gemeenten en het zijn van adviseur voor InterPactum. Mede dankzij mijn huidige ervaringen, zou ik de ‘InterPactum Academie’ aan elke afgestudeerde met interesse in advies- of overheidswerk aanraden.

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp