Another day at the office…

Gepubliceerd op 16 februari 2021

Vanuit de passie om de perfecte driehoek tussen inwoner, overheid en private partijen te organiseren is bijna tien jaar geleden InterPactum ontstaan. Onze eerste driehoek was een Amsterdamse; de driehoek tussen inwoners, overheid en re-integratiepartijen. Anno 2021 organiseren we door heel Nederland veel meer driehoeken. De twee hoeken, ‘inwoner’ en ‘overheid’, zijn onveranderd gebleven. De derde hoek blijft -tot onze lol- continu veranderen. Van re-integratiepartijen naar bijvoorbeeld zorginstellingen, rederijen of taalaanbieders.

Sinds enkele maanden werk ik als programmamanager bij weer een andere interessante driehoek; de Liemerse Ambassade. Een initiatief van ondernemers, overheid en het onderwijs in een ambitieuze regio de Liemers.

“Een warme regio waar ik mij als echte ‘Ernemse’ jongen ook erg thuis voel”

Dit initiatief is zowel gericht op de Liemerse economische groei als een fijne en gezonde leefomgeving. Letterlijk wekelijks komen er vanuit alle drie de hoeken vraagstellingen en/of initiatieven die om een gezamenlijke aanpak vragen. De vraagstellingen en initiatieven zijn heel divers. Van een tekort aan stageplekken, afval in het water tot en met het aantrekken van nog meer bezoekers en bedrijven richting de Liemers. De aanpak is altijd hetzelfde; hands-on!

Mijn rol is tweeledig. In de verkennende fase van een potentieel project heb ik een adviserende rol. In deze fase breng ik soms mijn kennis als ondernemer in en/of mijn opgedane kennis binnen de overheid. Heel soms mag ik op de stoel van de inwoner gaan zitten. We moeten tenslotte kunnen uitleggen aan de inwoners waarom dit belangrijk is.

“Die laatste rol is soms zelfs het leukst” 

Wanneer de verkenningen geconcretiseerd zijn, heb ik een sturende rol op de voortgang van de projecten en bewaak ik de samenhang tussen de projecten.

Door de grote diversiteit aan projecten zal ik veel moeten vertrouwen op inhoudsdeskundigen om mij heen. Net zoveel zal ik moeten vertrouwen op de manier waarop ik dit proces verbind en organiseer. In veel gevallen zonder inhoudelijk van de hoed en de rand te weten.

Steeds meer raak ik ervan overtuigd dat deze ‘triple-helix-driehoek’ nog veel meer aan kan. Of dit nu in de Liemers is of daarbuiten.

Ingrediënten voor succes:

  • Word het eens over de vraagstelling van de inwoner en zet deze (continu) centraal;
  • Wees helder over elkaars belangen;
  • Gun elkaar succes.

Vergeet ik bijna het laatste en misschien wel belangrijkste ingrediënt. De fantastische collega’s waarmee je dit (weer) mag doen. Of het nu rondom deze opdracht is of de momenten in de huiskamer van InterPactum waar ik soms even stoom afblaas.

Another day at the office… love it.

×

Hoi!

Klik op onderstaand contact om te chatten.

× WhatsApp