A life on our planet

Gepubliceerd op 21 januari 2021

Soms wil je iets kwijt wat niet per se werkgerelateerd is, maar wat je wel aan het hart gaat.. Een tijd geleden heb ik David Attenborough’s Netflix documentaire ‘A life on our planet’ gekeken. De Britse bioloog deelt zijn visie op de aarde en heeft (door zijn inmiddels 94-jarige verblijf op de aarde) de wereld zien veranderen. Ten tijde van zijn geboorte bestond de aarde nog voor tweederde uit ongerepte wildernis. Nu is dat nog een kwart.

Nog een aantal cijfers:

Nog een aantal cijfers:

  • Sinds de jaren ‘50 is de populatie wilde dieren voor meer dan de helft afgenomen;
  • We kappen bijna 15 miljard bomen per jaar;
  • Mensen zijn eenderde van alle zoogdieren op aarde. 60% zijn zoogdieren geschikt voor onze consumptie. Slechts 4% is de rest (van hamster tot walvis);
  • Die 60% van de consumptiedieren gebruiken de helft van het vruchtbare land op aarde.

Zonder verder de hele documentaire te herhalen (Ik raad je aan om te kijken!) is het een noodroep: wij mensen putten de aarde uit. Attenborough zijn voorspellingen over de toekomst beloven weinig goeds voor toekomstige generaties, maar het is nog niet te laat… Kort gezegd geeft Attenbourough aan dat de groei van de wereldpopulatie moet afnemen en we de ruimte die consumptiedieren nu innemen, teruggebracht moet worden naar ruimte voor wildernis. Hoe dit laatste? Zoveel mogelijk plant based eten. Maar waarom vind ik het nodig om dit onderwerp hier naar voren te brengen?

Omdat we er met z’n allen wat aan kunnen doen!

Jaap Tielbeke geeft in zijn boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ nog aan dat het niet de individuen zijn die deze problemen aan kunnen pakken, maar dat daar toch echt de inzet voor nodig is van overheden en grote bedrijven.[1]Ik ben van mening dat overheden geen regels aanpassen, zolang daarvoor niet voldoende draagvlak vanuit de consument is. Op het moment dat een meerderheid van de consumenten voldoende alternatieven heeft, is er ook draagvlak voor een nieuwe maatschappelijke norm.

Dat Een beter milieu begint bij jezelf!’ moet dat dan meteen heel rigoureus?

Daar geloof ik niet in. Mijn ervaring is dat het niet onmogelijk is, maar dat het wel lastig is om dat vol te houden. Begin eens met 2 of 3 dagen in de week vegetarisch of plant based te eten. Als het zelfs de voorheen grootste vleeseter (ondergetekende) lukt, dan kan iedereen het. Kijk ook eens naar duurzame alternatieven voor je aankopen. Voor 2021 is mijn doelstelling om te consuminderen. Bij iedere aankoop maak ik de afweging of die echt nodig is en of dat het misschien ook op een duurzamere of socialere manier kan. Daarnaast hebben mijn vriendin en ik dit jaar een huis gekocht en kijk ik er naar uit om dat te verduurzamen en steeds de groenste oplossing te kiezen.

Bovendien ben ik blij om te melden dat maatschappelijk verantwoord ondernemen op de agenda van InterPactum ook steeds meer vorm krijgt. Waar mogelijk kijken we naar de meest duurzame en sociale inkoop. Te beginnen bij het ontwerp en het bouwen van onze nieuwe website. Daarover later meer!

Nu resteert de vraag, ‘Welke duurzame keuze ga jij in 2021 maken?’ Naast het kijken van deze documentaire, natuurlijk…

https://dasmag.nl/shop/jaap-tielbeke-een-beter-milieu-begint-niet-bij-jezelf